Koko perhe kierroksilla? Vie pentue luontoon elpymään yhdessä.

Aina kuitenkin syksyisin toistuu sama tilanne, arjen alkaminen ja uusien asioiden sisäistäminen leppoisan loman jälkeen näkyy - koko perheessä.

LUONTOYHTEYS

Mira

8/15/2022

Monessa perheessä on jo palattu kesälomilta arkeen, viimeiset koululaiset taitavat aloittaa syksyn opinnot tällä viikolla. Myös meidän perheessä kaksi koululaista aloittivat uusissa kouluissa, vaikka kouluvuosia takana on jo useampia. Aina kuitenkin syksyisin toistuu sama tilanne, arjen alkaminen ja uusien asioiden sisäistäminen leppoisan loman jälkeen näkyy - koko perheessä.

Arki tuo rutiineja, arjen aloitus kuormitusta. Lapset virittyvät herkästi. Uutuuden viehätys, jännitys, arjen sisäistäminen, rutiinien haltuunottaminen, sosiaaliset ympyrät - monenlaista kuormitusta pitkin päivää. Tämä näkyy myös kotona. Puolisolleni mainitsin jo viikko pari ennen koulun alkua, että nyt pitää aikuisten muistaa, että lapset ovat kierroksilla herkästi, joka näkyy ärtymyksenä, väsymyksenä, kiukutteluna, murahteluna, teiniangstina ja töppäilyinäkin.

Lapsen keinot tietoiseen palautumiseen ovat vielä vähäisiä. On aikuisen tehtävä ohjata (ja tarvittaessa rajata) sen verran, että palautumista pääsee riittävästi tapahtumaan. Kuormituksen hallinta on lopulta aikuisen vastuulla, mutta lapselle voi opettaa keinoja.

Meillä rauhoitetaan näitä ensimmäisiä viikkoja ihan tietoisesti. Koulupäivän jälkeen on vapaa-aikaa, ei kovin aikataulutettuja iltoja, sosiaalisten kontaktien määrää voidaan jopa vähän rajata jos näyttää, että lapsi ei itse osaa vielä tarpeeksi antaa aikaa myös levolle ja oleilulle. Perustarpeista kuten ruoka-ajoista ja riittävästä unesta vastuun kantaa aikuinen, kun hyvät rutiinit lähtevät heti käyntiin, ne auttavat lasta laskeutumaan arkeen. Pyrimme antamaan läsnäoloa, olemaan saatavilla, nyt kun ensi viikkojen aikana tarve purkaa erilaisia kokemuksia koulupäivistä on suurimmillaan. Asioita pohditaan ja selvitellään yhdessä, ollaan kuulolla.

Miltä tuntuu vanhemmista? Noh. Toisinaan moni asia tuntuu ruuhkautuvan samaan ajankohtaan. Näin kävi itsellenikin. Oli monenlaista mielenkiintoista projektia, joista ajatustyö tuppaa jylläävän taustalla silloinkin kun aktiivinen työaika on jo ohi. Siihen vähän huonosti nukuttuja yöunia ja pientä kiireen tuntua ajoittain, niin inhimillisesti on myönnettävä, että pinnaa kiristäviä hetkiä on ollut. Siinä kohtaa kun olisi tehnyt mieli todeta muutama valittu sana teinin unenlahjoista ja siitä, että äiti vielä joutuu varmistaa lapsen heränneen varmasti, muistin malttaa mieleni. Olin itse tupannut myös aivan liikaa asioita juuri tähän alkuun. Olisin voinut itsekin raivata tilaa enemmän ja näin ollen vähentää omaa kuormittumista ja sitä kautta kireyttä. Nämä ovat valintoja. Lapseni kuitenkin vielä harjoittelee ja tarvitsee ajoittain enemmän tukea, turhautti se minua toisinaan tai ei.

Puhuimme puolisoni kanssa, että tämän sopeutumisvaiheen voi olettaa taas kestävän sinne lokakuulle saakka. Se on ollut usein syksyisin sellainen ajankohta kun on huomannut että arki on laskeutunut, virittymisen taso palautunut normaaliksi ja palaset loksahdelleet kohdilleen. Nautin jollakin tavalla arjesta ja sen tuomista rutiineista. On ihan mukava palata taas arkeen vaikka tällä kertaa taas aivan erilaiseen arkeen, joka alkaa uudessa kodissa, uusissa kouluissa, uusissa työkuvioissa ja monta tuntematonta seikkailua edessä odottaen.

Miksi kirjoitin alussa, että vie pentue luontoon elpymään? Virittyneisyys on hermostossamme. Olemme sitten yli- tai alivireydessä se ei ole kehon ja mielen kannalta optimialue. Luonto ympäristönä tutkimusten mukaan auttaa hermostoa palaamaan optimialueelle. Ympäristöpsykologian mukaan ihminen käyttää fyysistä ympäristöään psyykkiseen itsesäätelyyn. Psykofyysisen stressin elpymisen teorian mukaan alitajuntamme reagoi luonnon elementteihin. Sitä seuraa fyysiset elpymisen reaktiot, joita seuraa elpymisen psyykkiset reaktiot. Tässä vain pieni poiminta luonnonhyvinvointivaikutuksista.

Lyhytkin hetki luontoympäristössä, ihan siinä lähiluonnossa, tukee koko perheen elpymistä. Jos olet malttanut vähentää näiden ensimmäisten viikkojen kuormitusmäärästä pois jotain, lämpimästi suosittelen että annat koko perheelle luontohetken useita kertoja tulevien viikkojen aikana.

Kokeile ja laita kommentteja, miten ja millaisia luontohetkiä teidän perheessä koettiin ensimmäisten arkiviikkojen aikana ja huomasitko mitään vaikutuksia koko perheen vireystiloissa? Voit laittaa kokemuksiasi somekanavien yksityisviesteillä tai mira(at)eloaherkkyydella.fi

Tsemppiä jokaiselle alkavaan arkeen - mitä ikinä se pitääkään sisällään!
Mira, Eloa Herkkyydellä

ELOKUUN AJANKOHTAISIA POIMINTOJA;

Nauti Luonnosta -kampanja ja -haaste ovat vielä koko elokuun ajan käynnissä. Lataa maksuton haaste täältä - kokeile koko perheen kanssa! Kampanjan tuotteet, joista 50 % lahjoitetaan Suomen Luonnonsuojeluliitolle ovat mm. nämä luontoyhteysharjoitteet

Aistit ja läsnäolo - digitaalinen luontoyhteysharjoite

Luonto ja tunteet -digitaalinen luontoyhteysharjoite

Sekä vain elokuun ajan myynnissä olevat Pure Waste vaatteet sekä puuvillakassit Eloa Herkkyydellä Reddyshopissa, johon pääset täältä.

Kampanjatuotteita hankkineiden kesken arvotaan 100 euron arvoinen lahjakortti 1.9!

Lähde mukaan eheyttämään luontosuhdettasi!

kuormittuminen, virittyminen, hermosto, perhe, lapsiperhe, arki, perhearki, luontosuhde, luonto
kuormittuminen, virittyminen, hermosto, perhe, lapsiperhe, arki, perhearki, luontosuhde, luonto